tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Szülészet-terhesgondozás

Terhesség megállapítása
A vérzés elmaradását követő 2.napon / tehát egy 28 naponként menstruáló nőnél az utolsó vérzés első napját követő 30. napon / a terhesség a méhben egy kis pont, un petezsák formájában hüvelyi ultrahang vizsgálattal már kimutatható. Először a terhesség 4-5. hetében ultrahang vizsgálattal csak petezsák mutatható ki, benne az embryo még nem látható. A petezsákon belüli egy sejtgyűrtű , az un. szikhólyag megjelenése már egyértelműen igazolhatja a méhen belüli terhességet. Ilyenkor tapintással még nem minden terhesség diagnosztizálható.
Tovább next icon
Terhesgondozás, terhesség alatti vizsgálatok
A várandós kismamák többsége egészséges, ennek ellenére indokolt a terhesség rendszeres ellenőrzése és követése, hogy bármely anyai vagy magzati szövődmény idejekorán felismerésre kerüljön.Az első terhesgondozás megjelenés alkalmával nőgyógyászati és hüvelyi ultrahangvizsgálattal megerősítjük a terhesség kialakulást, megállapitjuk a terhességi kort, tájékozódunk a magzat (vagy magzatok ) állapotásról, illetve elhelyezkedéséről (méhen belűl), kiszámítjuk a várható terminust, terhességi életviteli tanácsokat adunk.
Tovább next icon
Szülés
A szülés kétféleképpen indulhat el: rendszeres fájásokkal (méhösszehúzódásokkal ) vagy magzatvízelfolyással. A gyakoribb, hogy a 36. héttől előforduló un. jósló fájások a terminushoz közeledve hirtelen rendszeressé, erősebbekké, gyakoribbá válnak. A méhszáj a méhösszehúzódások hatására tágulni kezd és a magzat beilleszkedik a szülőcsatornába. A méhösszehúzódásokat mindenki másképpen érzi, ezért az elnevezése is többféle. Hívjuk keményedésnek, görcsnek, fájásnak, összehúzódásnak illetve latinul kontrakcióknak függetlenül attól, hogy fáj-e vagy csak menstruációs görcs erősségű. Ha az összehúzódások rendszeresek, 5-10 percenként jönnek, akkor haladéktalanul indulni kell szülőszobára.
Tovább next icon
Császármetszés
Bizonyos terhességek esetén előre tervezetten, máskor a szülés alatt kialakult helyzet miatt kényszerülünk császármetszésre. Biztosan császármetszést tervezünk, ha a várandós egészségi állapota nem teszi lehetővé a hüvelyi szülést, például súlyos betegség, korábbi baleset vagy a terhesség alatt kialakult veszélyeztetett terhesség miatt. Emellett a fájdalomtól való félelem is nagy szerepet játszik.
Tovább next icon
Gyermekágy (szülés utáni 6 hét)
A szülés utáni első hat hetet gyermekágyas időszaknak is szokás nevezni: ez alatt az idő alatt az édesanya szervezete regenerálódik, és fokozatosan kezdi visszanyerni szülés előtti állapotát. A hat hét végére általában a hormonszintek normalizálódnak, a szülés utáni erős vérzés megszűnik, a has kezd visszahúzódni, a gátseb pedig begyógyul.A szülést követő bő folyást gyermekágyi folyásnak hívjuk, amely kezdetben véres, majd rózsaszinű végül sárgás szinűvé válik. A méh összehúzódásával jár ez a bő váladékozás, és ez az első hat hétben normálisnak tekintendő.
Tovább next icon
Szoptatás
A szülést követően a szülésznő után azonnal mellre helyezi az ujszülött kisbabát. Az újszülött ilyenkor előtejet (kolosztrumot) szopik. Ez egy sűrű sárgás anyag, amelynek elválasztása már a szülés előtt megkezdődik. Mennyisége nem sok, de a baba számára nagyon fontos. Az előtej sok védőanyagot tartalmaz, valamint magas a sótartalma, amely segít az első széklet, a magzatszurok (meconium) kihajtásában.
Tovább next icon
Veszélyeztetett terhesség
A veszélyeztetett terhesség azt jelenti, hogy a várandósság során felmerült olyan betegség, vagy szövődmény, ami a magzat és/vagy anya egészségi állapotát, szélsőséges esetben akár az életét is veszélyeztetheti.Számtalan szülészeti kórkép, illetve anyai betegség okoz veszélyeztettséget.
Tovább next icon