tel icon

Login:

+36-1/275-14-44

tel icon

Clinic:

1136 Budapest,
Tátra u. 28. II. em. 4.

tel icon

Consulting hours:

monday: 16:15 - 19:00

Further contact

Nőgyógyászati rákszűrés

Nőgyógyászati rákszűrés


Nőgyógyászati rákszűrés alatt elsődlegesen  a méhnyakrák-szűrést értjük.

Magyarországon a rendszeres méhnyakrákszűrés bevezetését megelőzően a rosszindulatú daganatok közül méhnyakrák-ban halt meg a legtöbb nő. A méhnyak rákszűrésének alapja az un. citológiai mintavétel. Ennek során hüvelyi vizsgálat kapcsán a hüvelyt hüvelytükörrel (népszerű nevén kacsával) feltárjuk, majd a látótérbe került méhnyak felszínéről és a méhnyak-csatornából egy speciális, kefe szerű eszközzel mintát veszünk, amit üveglemezre (mikroszkópos tárgylemezre) viszünk fel. A minta felszíni sejteket tartalmaz (cytos = sejt). A levett mintából keneteket készítenek, fixálják, festik, majd a kenetet mikroszkóp alatt speciális laboratóriumban elemzik.

Az eredmény általában 4-6 nap,de sürgős esetben 24h alatt is elkészíthető.

 

 

Mit szűrnek a rákszűrés során?


A méhszájról megfelelően vett mintából a szövetek daganatos elváltozását vizsgálják, mivel a daganat megelőző állapotokat, akár már 10-15 évvel a veszélyállapotnál korábban képes kiszűrni. A megelőző állapot kezelésével teljes gyógyulás érhető el. A méhnyakszűrés megnevezés annyiban pontosabb, hogy a nőgyógyászati feltárás során szabad szemmel felmerülő méhnyakrák esetén nem cytológiai, hanem szövettani mintavétel (biopsia) szükséges, ilyenkor ugyanis a felszíni sejtek akár negatív cytológiai eredményt is adhatnak.

 

Mit jelent a P0-P5 cytológiai eredmény?


Egy régebbi, de egyszerűsége miatt ma is alkalmazott felosztás (Papanicolau-féle) szerint  P0, P1, P2, P3, P4, P5 cytológiai eredmények lehetségesek, de az írott lelet az orvos számára ennél sokkal több részletet tartalmaz.
 

P0
 = alkalmatlan minta, valami hiba történhetett a mintavétel/vizsgálat/stb. során, ezért ismétlést igényel.
P1 = NEGATÍV; normális sejtek (általában a szűzlányoknál lehetséges ez az eredmény)
P2 = NEGATÍV; normális sejtek + kevés fehérvérsejtet jelent.
P3 = GYULLADÁS áll fent. Daganatos megbetegedés nem zárható ki 100%-ban.
P4 = DAGANATRA GYANÚ - kifejezetten altípusos sejteket mutat a vizsgálat.
P5 = DAGANATOS SEJTEK jelenléte mutatható ki.
 

 P3-as lelet mellett már nem lehet teljesen kizárni a rákmegelőző állapotot, de többnyire további gyulladás gátló kezeléssel, valamint a szűrések után követésével gyors eredmények nyerhetők, melyek tisztázzák a gyanút. Az ilyenkor szokásos protokoll eljárás során értesítést kapunk .
Az esetek nagy részében csak hajlamosító fertőzés (HPV - human papilloma virus), esetleg ismeretlen eredetű sejteltérés (ASCUS, AGNOS), vagy spontán gyógyulást lehetővé tevő hámeltérés (CIN I-II) áll a háttérben, de ettől függetlenül szigorúbb /3 havonkénti/ ellenőrzés javasolt.
P4-P5 cytológiai eredmények esetén javasolt nőgyógyász onkológus szakvéleményét is kérni.

 

                        

 

 

Mikor érdemes elmenni az első rákszűrésre?


Szűz lányok esetében, amennyiben rendszeres a vérzés és nincs különösebb panasza, akkor elegendő a szexuális élet megkezdése körül elvégezni az első rákszűrést.

 

Mikor javasolt a rákszűrés elvégzése?


A rákszűrést érdemes a menstruációs ciklus középideje körül elvégezni (menstruáció utáni 10. – 24. nap). Ez azért is fontos, mert a menstruációt megelőző, illetve követő 3-4 napon előfordulhatnak a mintában olyan, a méh üregéből származó sejtek, amelyek megzavarják a vizsgálat eredményét.

 

Mit mutat meg a rákszűrés eredménye?


A cytológiai vizsgálat során a labor nem csak kóros és egészséges sejteket mutatja ki, hanem gyakran ilyenkor fedezik fel a tünetet nem okozó fertőzéseinket is. Találhatnak gombás (Candida), trichomonas- esetleg bakteriális (Clamydia) fertőzésre utaló jeleket. Ebben az esetben a szakorvos megindítja ezek hatékony kezelését (hüvelytablettával, krémmel, stb.). Ilyenkor a szexuális partner kezelése is sokszor elengedhetetlen, ellenkezőleg ún. „pingpong”, azaz oda-vissza fertőzés alakulhat ki. 

 

Milyen gyakorisággal érdemes rákszűrést végeztetnünk?


Különösebb tünet és panaszmentesség esetén 1 évente célszerű rákszűrést végeztessünk. 

 

Mikor menjünk mégis orvoshoz és kérjünk rákszűrést?

Panaszok nélkül is minden 18 év feletti, sexuális életet élete már élt nőnél is fontos az évente egyszer történő nőgyógyászati vizsgálat illetve rákszűrés.
Rendellenes folyás, együttlét utáni vérzés, kismedencei fájdalom esetén fontos a mielőbbi nőgyógyászati vizsgálat, ezekben az esetekben kérjünk a nőgyógyászati vizsgálathoz rákszűrést is.


                               BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444