tel icon

Login:

+36-1/275-14-44

tel icon

Clinic:

1136 Budapest,
Tátra u. 28. II. em. 4.

tel icon

Consulting hours:

monday: 16:15 - 19:00

Further contact

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatok

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatok


A petevezeték átjárhatósági vizsgálat a meddőségi kivizsgálás egyik alapvizsgálata.
Amennyiben egy évi rendszeres, célzott, védekezés nélküli együttlét esetén sem fogan meg terhesség, és egyéb más fogamzást akadályozó eltérés vagy betegség nem áll fenn, célszerű elvégeztetni.3 különböző vizsgálati módszer lehetséges:

I. HSG /Hysterosalpingographia/

                         
A HSG során a hüvelyen át, a méhszájba helyezett kis csövecske segítségével a méh üregébe, majd onnan a petevezetékeken át a hasüreg felé kontrasztanyagot fecskendezünk, amely röntgen vizsgálattal igazolja a petevezeték átjárhatóságát vagy lezártságát.

Ha a vizsgálat sorána petevezetékek átjárhatóak a kontrasztanyag megjelenik a hasüregben és ilyenkor spontán teherbeesés lehetséges.

A vizsgálat alapvetően nem fájdalmas, csak enyhe görcsökkel járhat, fájdalmat csak a petevezeték lezártsága esetén okoz.

Ha a HSG során a petevezeték(ek) lezártsága mellett észrevehető tágulat látható vagy kétoldali petevezeték elzáróás esetén további vizsgálat, legtöbbször laparoszkópia indokolt, hogy a lezárt petevezetékeket megnyissuk, mert így akár spontán teherbeesés is lehetséges.

Az eljárás során fény derülhet még a női nemi szervek egyéb eltéréseire is. Kirajzolódhat a petevezeték betegségei mellett a méh fejlődési rendellenessége, miómagöb, méhtest polipus vagy egyéb kismedencei betegség.

A HSG vizsgálat egynapos kórházi benttartózkodást igényel. A vizsgálatot a menstruáció utáni héten célszerű elvégezni, mikor biztosan nincsen terhesség, mert a sugárzás káros lehet az már kialakult terhességre.

Maga a röntgen vizsgálat pár perc alatt elkészül, ezt követően pihenés, ágynyugalom indokolt. Kevés hüvelyi vérzés vagy enyhe alhasi fájdalom fordulhat elő, a komoly gyulladás igen ritka megfelelő előkészítéssel megelőzhető.

      
                                        


II. Chromohydrotubació : Laparoszkópia  /hastükrözés/


 
Laparoszkópia kapcsán altatásban a köldökön keresztül bevezetünk egy video-kamerát, amelyen keresztül egy külső monitoron ábrázolódnak a hasüreg szervei.
Chromohydrotubació-nak nevezzük, amikor laparoszkópia kapcsán a petevezetékek átjárhatóságát vizsgáljuk.

A beavatkozás kapcsán a méhszájon keresztül juttatunk be a méhüregbe egy speciális folyadékot, amely a méhüregből bejut a petevezetékkbe, és azon keresztül megjelenik a hasüregben.

Azon túlmenően, hogy a petevezetékek átjárhatóságáról képet kapunk, látjuk az esetlegesen nem átjárható petevezeték elzáródásának okát, és sok esetben a laparoszkópiával ismét átjárhatóvá tudjuk tenni őket, az elzáródást kiváltó okot megszüntetve ! / Laparoszkópia részletesen.../
 
                                  
                                          

  

III. Hycosy /hystero-salpingo-contrast-sonography/


 A vizsgálat ultrahangkészülékkel történik. Lényege, hogy a hüvelyen keresztül egy vékony katétert vezetünk a méhbe, melyen át olyan anyaggal töltjük fel a méh üregét, amely ultrahang által jól látható. 

Az eljárás során így jól diagnosztizálhatóak a méh üregét torzító elváltozások (myoma, polip, fejlődési rendellenesség, összenövés). A méh üreg feltöltése mellett az is látható, hogy az egyik, másik, vagy mindkét petevezetőn keresztül van-e kontrasztanyag kiáramlás, tehát átjárhatóak-e a petevezetők.

A hycosy vizsgálat a 3 felsorolt lehetőségből a legkevésbé informativ, illetve a vizsgálat eredménye nem 100%-os , ezért ez a módszert a magunk részéről petevezeték-átjárhatósági vizsgálatra nem alkalmazzuk.                                                                            BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444