tel icon

Login:

+36-1/275-14-44

tel icon

Clinic:

1136 Budapest,
Tátra u. 28. II. em. 4.

tel icon

Consulting hours:

monday: 16:15 - 19:00

Further contact

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatok

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatok


A petevezeték átjárhatósági vizsgálat a meddőségi kivizsgálás egyik alapvizsgálata.
Amennyiben egy évi rendszeres, célzott, védekezés nélküli együttlét esetén sem fogan meg terhesség, és egyéb más fogamzást akadályozó eltérés vagy betegség nem áll fenn, célszerű elvégeztetni.



3 különböző vizsgálati módszer lehetséges:

I. HSG /Hysterosalpingographia/

                         
A HSG során a hüvelyen át, a méhszájba helyezett kis csövecske segítségével a méh üregébe, majd onnan a petevezetékeken át a hasüreg felé kontrasztanyagot fecskendezünk, amely röntgen vizsgálattal igazolja a petevezeték átjárhatóságát vagy lezártságát.

Ha a vizsgálat sorána petevezetékek átjárhatóak a kontrasztanyag megjelenik a hasüregben és ilyenkor spontán teherbeesés lehetséges.

A vizsgálat alapvetően nem fájdalmas, csak enyhe görcsökkel járhat, fájdalmat csak a petevezeték lezártsága esetén okoz.

Ha a HSG során a petevezeték(ek) lezártsága mellett észrevehető tágulat látható vagy kétoldali petevezeték elzáróás esetén további vizsgálat, legtöbbször laparoszkópia indokolt, hogy a lezárt petevezetékeket megnyissuk, mert így akár spontán teherbeesés is lehetséges.

Az eljárás során fény derülhet még a női nemi szervek egyéb eltéréseire is. Kirajzolódhat a petevezeték betegségei mellett a méh fejlődési rendellenessége, miómagöb, méhtest polipus vagy egyéb kismedencei betegség.

A HSG vizsgálat egynapos kórházi benttartózkodást igényel. A vizsgálatot a menstruáció utáni héten célszerű elvégezni, mikor biztosan nincsen terhesség, mert a sugárzás káros lehet az már kialakult terhességre.

Maga a röntgen vizsgálat pár perc alatt elkészül, ezt követően pihenés, ágynyugalom indokolt. Kevés hüvelyi vérzés vagy enyhe alhasi fájdalom fordulhat elő, a komoly gyulladás igen ritka megfelelő előkészítéssel megelőzhető.

      
                                        


II. Chromohydrotubació : Laparoszkópia  /hastükrözés/


 
Laparoszkópia kapcsán altatásban a köldökön keresztül bevezetünk egy video-kamerát, amelyen keresztül egy külső monitoron ábrázolódnak a hasüreg szervei.
Chromohydrotubació-nak nevezzük, amikor laparoszkópia kapcsán a petevezetékek átjárhatóságát vizsgáljuk.

A beavatkozás kapcsán a méhszájon keresztül juttatunk be a méhüregbe egy speciális folyadékot, amely a méhüregből bejut a petevezetékkbe, és azon keresztül megjelenik a hasüregben.

Azon túlmenően, hogy a petevezetékek átjárhatóságáról képet kapunk, látjuk az esetlegesen nem átjárható petevezeték elzáródásának okát, és sok esetben a laparoszkópiával ismét átjárhatóvá tudjuk tenni őket, az elzáródást kiváltó okot megszüntetve ! / Laparoszkópia részletesen.../
 
                                  
                                          

  

III. Hycosy /hystero-salpingo-contrast-sonography/


 A vizsgálat ultrahangkészülékkel történik. Lényege, hogy a hüvelyen keresztül egy vékony katétert vezetünk a méhbe, melyen át olyan anyaggal töltjük fel a méh üregét, amely ultrahang által jól látható. 

Az eljárás során így jól diagnosztizálhatóak a méh üregét torzító elváltozások (myoma, polip, fejlődési rendellenesség, összenövés). A méh üreg feltöltése mellett az is látható, hogy az egyik, másik, vagy mindkét petevezetőn keresztül van-e kontrasztanyag kiáramlás, tehát átjárhatóak-e a petevezetők.

A hycosy vizsgálat a 3 felsorolt lehetőségből a legkevésbé informativ, illetve a vizsgálat eredménye nem 100%-os , ezért ez a módszert a magunk részéről petevezeték-átjárhatósági vizsgálatra nem alkalmazzuk.   



                                            



                             BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444